Peste 101.000 de cazuri de infecții respiratorii acute s-au înregistrat în ultima săptămână raportată de autoritățile sanitare. Care sunt estimările specialiștilor privind evoluția virozelor și a pandemiei de COVID-19

Peste 101.000 de cazuri de infecții respiratorii acute s-au înregistrat în ultima săptămână raportată de autoritățile sanitare. Care sunt estimările specialiștilor privind evoluția virozelor și a pandemiei de COVID-19
FOTO cu caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea
Publicat: 26/12/2022, 17:28

Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că în România, numărul infecțiilor respiratorii acute a sărit, între 12 și 18 decembrie, de 101.000, ceea ce înseamnă cu aproape 40.000 mai multe cazuri față de  aceeași perioadă a anului trecut.

Gripele și virozele sunt în plină ascensiune, iar cozile la farmacii, unde românii caută, uneori fără succes, medicamentele necesare sunt la ordinea zilei.

Cele mai recente date agregate privind evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) în sezonul 2022-2023, ale Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 12 – 18 decembrie, săptămâna 50 din 2022, publicate în 22 decembrie arată că, morbiditatea prin infectii respiratorii acute a depășit in aceasta săptămână nivelul mediu calculat pentru acest sezon (938,2%000).

Creștere de aproape 20% față de media ultimilor cinci ani dinainntea pandemiei

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire locală în județele Brasov, Cluj, Sibiu, Ilfov și Bucuresti și cazuri sporadice în unele judete. S-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivității pentru același tip de virus gripal la cazurile testate a fost de peste 10%).

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 101.059, comparativ cu 95.083 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 37.770 cazuri înregistrate în S 50/2021. Variația în plus față de media calculată de 86.055 cazuri a 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 17.4%.

Potrivit CNSCBT, au fost raportate la nivel național 1.644 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1.002 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 57 cazuri înregistrate în S 50/2021.

Au fost raportate 24 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 10 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 16 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Până la acestă dată nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

În săptămâna 12 –18 decembrie au fost raportate 63 cazuri confirmate de gripă (17 cu virus AH3, 7 cu virus AH1, 37 cu virus gripal A nesubtipat și 2 cu virus gripal B).

De la începutul sezonului au fost raportate 114 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, cele mai multe, 56, sunt în Capitală:

  • 66 cazuri cu virus gripal A nesubtipat
  • 27 cazuri cu virus gripal AH3
  • 18 cazuri cu virus gripal AH1
  • 3 caz cu virus gripal B

Până la data de 18 decembrie, doar 1.398.650 persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Centre de evaluare a virozelor respiratorii la copii

În cazul copiilor, Minsterul Sănătății a anunțat, în 8 decembrie, că au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe. În acel moment, la nivel național, erau pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.

Potrivit MS, copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul „Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății.

Lista centrelor este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Pașii pentru tratament inhalatoriu corect

Dacă doctorul a prescris medicație inhalatorie în acestea cazuri, și nu este o decizie automată a părinților, conf.dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici primari pediatri din București, a realizat un videoclip în care explică pașii de administare corectă a tratamentului, pentru a ajunge acolo unde trebuie „adică în căile aeriene inferioare, în cele mai fine țevi care transportă aerul spre plămânii noștri”, mai ale în cazul copiilor cu vârste mici, care nu coordonează prea bine apasarea degetului și inhalarea:

„1. Luăm flaconul presurizat cu doză controlată pMDI (numit popular „spray”) și il deschidem

  1. Agităm flaconul cât se poate de „viguros”
  2. Fixăm flaconul într-o cameră de inhalare (Babyhaler, Optichamber sau improvizații)
  3. Dăm tot aerul afară din plămâni (cât se poate)
  4. Fixam buzele pe camera de inhalare, ca și cum am bea apă din sticlă, orientând camera ușor ridicată, spre tavan
  5. Dăm un puf și inhalăm LENT și ADÂNC (nu ne grăbim și încercăm să tragem atâta aer cât să umplem bine plămânii)
  6. Ținem respiratia cât se poate (5-10 secunde) ca să se depună particulele inhalate de medicament cât mai adânc în căile aeriene
  7. Exhalăm și clătim bine gura.”

Cât de mult crește numărul cazurilor de infecție cu COVID-19

„Este posibil că in ianuarie gripa să devină o problemă mai mare decât COVID-19. La fel ca în cazul COVID-19, majoritatea celor spitalizați din cauza gripei (copii și adulți) sunt nevaccinați. Nu uitați deci de vaccinul antigripal, care se potrivește bine cu variantele de virus gripă din acest sezon și poate fi luat administrat simultan cu vaccinul bivalent BA5 anti-COVID-19”, a precizat recent cercetătorul Octavian Jurma.

Cela mai recente date arată că aproape 3.500 de cazuri noi au fost întregistrate în ultima săptămână, în intervalul 19 – 25 decembrie 2022, în România, datele fiind cele oficiale raportate medicilor, cuprinse în bilanțul Ministerului Sănătății. Mai concret, au fost înregistrate 3.432 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 948 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

De la debutul pandemiei pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.308.480 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidenţa înregistrată la 14 zile este de 0.24.

În ultimele 24 de ore, distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 243 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 în prezent este de 834. De asemenea, la ATI, sunt internate 114 persoane. Dintre cei 114 pacienţi internaţi la ATI, 104 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi în prezent, 70 sunt minori, 70 fiind internaţi în secţii şi 0 la ATI.

În intervalul 19.12.2022 (10:00) – 25.12.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 33 decese (18 bărbaţi şi 15 femei). Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 6 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 14 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 12 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi. Dintre pacienţii decedaţi, 10 erau vaccinaţi. Până luni, 67.374 persoane diagnosticate cu infecţie cu Sars-CoV-2 au decedat, potrivit MS.

Suntem în valul 7. Estimări pentru următoarele săptămâni

Cercetătorul Octavian Jurma consideră că neglijarea pandemiei în acestă lună – una foarte internsă din punctul de vedere al socializării – va fi decontată în ianuarie.

„Nu mă aștept la o schimbare dramatică în evoluția pandemiei în luna decembrie. Astfel, numărul zilnic de cazuri confirmate va depăși o medie de 1,000 de cazuri pe zi, iar cel al internărilor pe cel de 1,000, înainte de finalul anului 2022. În ianuarie însă e foarte probabil că va sosi nota de plată pentru neglijarea pandemiei în decembrie și cazurile vor crește mult mai rapid. Intrăm în cea mai intensă perioadă de socializare din an cu spitalele de pediatrie pline și farmaciile goale de medicamente simptomatice. Nu știm care este situația medicamentelor din spitale și a antibioticelor, însă este predictibil în condițiile în care nu se mai găsesc în țările vestice, unde valul de toamnă-iarnă a început deja de câteva săptămâni”, a scris Ovtavian Jurma, pe contul de Facebook, pe 21 decembrie.

Acesta detaliază că, după un debut ezitant și dificil de confirmat în luna noiembrie, valul 7 este acum vizibil pe toți parametrii primari unde, față de săptămâna precedentă, doar componenta COVID-19 a tridemiei a produs:

  • creștere cu 16% a numărului de cazuri noi (în contextul unei cresteri cu 2,5% a numărului de teste)
  • creștere cu 11% a numărului de cazuri spitalizate
  • creștere cu 6% a numărului de cazuri internate la ATI
  • creștere cu 47% a numărului de decese
  • numarului de copii internati din cauza COVID-19 a scăzut ușor cu 4%, din fericire.

Octavian Jurma recomandă românilor în primul rând să se ferească de boală urmând câteva reguli simple și familiare:

  • masca FFP2 (N95) [în spațiile închise]
  • distanțarea [fizica si sociala] (evitați evenimentele și aglomerația dacă nu e important)
  • testarea [la apariția simptomelor si intrarea/revenirea într-o comunitate]
  • izolarea [in perioada infecțioasă]
  • aerisirea frecventă a spațiilor comune
  • prevenirea formelor grave de boală prin vaccinare cu boosterul bivalent BA.5 și vaccinul antigripal (care este foarte bine adaptat la tulpinile circulante în acest val).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...